neljapäev, 19. november 2009

MÕNED TÄHTKUJUD

UURI SIIT http://vaatleja.obs.ee/node/308

ARSTI NÕUANNE!

Lugupeetud lapsevanemad!
Gripp on jõudnud ka meie kooli. Gripiviiruseid on mitmeid ja see, kas ta on seagripp või tavaline igasügisene hooajagripp - see polegi nii tähtis. Selge on see, et nakkus levib kiiresti ja väga ägedalt.
Gripi sümptomiteks on:
* kiire enesetunde halvenemine
* tugev peavalu
* kõrge palavik
* lihaste-, liigeste-, silmade valu
* kuiv köha
* väsimus, nõrkus
* isu langus
Kui Teie lapsel on need sümptomid, siis palume last mitte kooli saata. Koolis on haige laps nakkusohtlik teistele ja haigus levib kiiresti. Isoleerimisvõimalust koolis ei ole. Lisaks on haigel lapsel koolis ebamugav olla ja üksi ei saa me haiget last koju saata. Igal juhul peavad koolil olema lastevanemate tel. numbrid ja te peate olema kättesaadavad, kui teie laps koolis haigestub.
Gripist hoidumiseks:
- pese käsi
- köhides või aevastadas kata suu
- haigest inimesest hoia distantsi
- haigena jää koju ja helista perearstile.
Esimestel päevadel palavikuga ei pea tulema perearstile, sest perearsti ooteruumis võid saada juurde veelgi raskema gripiviiruse tüve. Tuleb ainult teatada, et laps on haige. Kui haigus on paranenud, siis saab arst või ka pereõde anda puudumise kohta tõendi. Kool võiks usaldada ka ema poolt antud tõendit, sest viimastel päevadel on perearstide koormus lausa kümnekordistunud ja kõigile lihtsalt ei jätku vastuvõtu- aegu. Ka paranenud laps võib saada perearsti ooteruumist uue viiruse.
Esimestel päevadel on tähtis, et haige lamaks voodis, jooks võimalikult palju ja >38 kraadise palaviku langetaks paracetamoliga ( küünlad, Panadol siirup ja tabletid- kõik on apteegis saadaval).
Kui te pole veel haigestunud, siis A- ja B- gripi vastu on võimalik perearsti juures vaktsineerida. Seagripi vaktsiini Eestis veel ei ole. Igal juhul on kõik looduslikud immuunsust tugevdavad vahendid head (punane päevakübar, küüslauk, jõhvikad, astelpaju marjad, mesi jne.)Viibige palju värseks õhus, tuulutage tube.
Olge terved ja katsuge säilitada optimistlik ellusuhtumine. Rõõmsameelsed inimesed haigestuvad vähem ja põevad haigusi kergemalt.
Lugege gripist veel www.tervisekaitse.ee, www.gripivastu.ee
Kaunist sügise lõppu ja ilusat jõuluootust!
Kooliarst Signe Ustav

MAALIMINE ( TÄHED, KUU JNE.)

Määrus

§4 Lapse lasteaias kohalkäimine

(5) Lapse kojujäämisel tervislikel või perekondlikel põhjustel tuleb vanemal informeerida sellest lasteaia töötajat või juhatajat samal päeval kella 8.30-ks. Rühma naasmisel tuleb esitada puudumistõend, haiguse korral üle 5 päeva – arsti poolt väljaantud tõend.

(6) Vanem on kohustatud teatama lapse lasteaeda tagasitulekust vähemalt eelneva tööpäeva hommiku kella 8.30-ks. Hilisemal teatamisel ei saa lasteaed tagada lapse toitlustamise lapse lasteaeda saabumisel.

Rohkem loe http://avalik.amphora.ee/kongutavv/document.aspx?id=13890