neljapäev, 13. oktoober 2016

Austa leiba, sest leib on vanem kui meie - suur leivategu

Seoses selle nädala tarkuseteraga õppisime, kuidas teha leiba ning enne õueminekut oligi see valmis - algusest lõpuni päris enda tehtud leib ja või. Räägime siis algusest peale teile ka, kuidas see käib!

Esimesena tuli arvutada kuusteist detsiliitrit jahu - lapsed teavad, et üks detsiliiter on kuni topsiku ülemise jooneni.




Seejärel lisasime kuivpärmi, lapsed oskasid ilusti vähehaaval seda lisada, et kõigile jaguks!

Kui suhkur oli vees lahustunud, tuli lisada üheksa detsiliitrit vett - tegime seda nii, et järjekorras üks laps tõi vee ja andis järgmisele, kes selle sisse valas. Niimoodi said kõik kaasa teha.


Segasime ja panime taina kerkima!



















Aga samal ajal saime juba alustada või tegemisega- iga laps raputas purki pandud vahukoort ja sai samal ajal midagi rääkida. Millegipärast oli lastel raske kahte asja korraga teha - rääkimine oli ikka tähtsam! :)






Ja lõpuks tegime väikesed pätsikesed, mille viisime koos kööki, et kokatädid saaks need ahju panna.






















Ja oi-oi, kui hea see leivakene sai!





















 MESIMUMMID ON TEGUSAD JA TUBLID JA SOOVITAVAD LAPSI KA KODUS VANEMATEGA KOKKAMA LUBADA!

kolmapäev, 12. oktoober 2016

Mõõdame vilja

Kuna Annikoru Teraviljakeskus kinkis meile palju purke, mis on täidetud erinevate viljadega, siis saime neid ära kasutada mõõtmisel. Lapsed tuletasid meelde, mis viljaga tegu on ning asusid neid erinevate anumatega mõõtma. Saime teada, et kõige suuremasse purki mahtus kõik vili täpselt ära aga väiksesse roosasse topsi mahtus väga vähe vilja. Võrdlesime erinevaid koguseid ja tegime spekulatsioone anumate mahutavuse kohta. Laste jaoks oli see huvitav ja kindlasti kinnistasime selle ka ja juba õpitut!







Täna harjutasime ka tikkimist - pildil õpib Mait, kuidas tikkida H-tähte. 


teisipäev, 11. oktoober 2016

Õppekäik Annikoru Teraviljakeskusesse

Sellel nädalal räägime leivast, erinevatest viljadest ja sellega seotud põllutöödest. Kui vanasti tuli kõike teha käsitsi, siis nüüd on selleks hoopis huvitavamad võimalused. Täna võtsid meid vastu toredad inimesed Annikoru Teraviljakeskusest, kes näitasid ja rääkisid meile igasugu vahvaid asju. Vaadake järgi, mida me tegime-nägime!

Kohale jõudes tervitasid meid uhked traktorid ja kombainid, kuhu saime ka sisse ronida. Lastele meeldis, et seal oli palju nuppe, pedaale ja oli ikka uhke tunne küll olla nagu päris põllumees!









Seejärel nägime viljahoidlat, kus oli 500 tonni otra. Kas teie olete kunagi nii palju vilja näinud? Seal arutlesime ka selle üle, kas käsitsi oleks võimalik kõike seda vilja sinna tuua - jõudsime järeldusele, et see oleks liiga raske. Ikka masinatega!




Ja OI-OI, kui palju tehnikat seal oli - vilja kuivatamiseks ja puhastamiseks. Meile näidati veel väga vahvaid ruume, kus tehakse erinevaid töid.


Meid viidi ka kontorite poolele, kus me saime mängida mängu, kus tuli nimetused siltidel õigete viljade juurde panna. Lapsed olid väga tublid ja koos saime kõik sildid õigesse kohta. Mälestuseks saime purkidesse kaasa ka kõiki erinevaid viljasid. SUUR AITÄH!




Lõpuks oli Annikoru Teraviljakeskuse sõpradel meie jaoks ka väga armas üllatus. Ühte kombaini olid linnukesed endale pesa teinud, kuid linnukesi hoiti kuni meie tulekuni puuris, et me saaksime koos vaadata, kuidas nad lendu tõusevad! Lapsed olid väga elevil ja saatsid linnukesed rõõmuga teele. :)


MEIL OLI VÄGA-VÄGA LÕBUS JA ÕPETLIK HOMMIK. OLEME SÜDAMEST TÄNULIKUD ANNIKORU TERAVILJAKESKUSELE NENDE TEADMISTE JA KOGEMUSTE EEST! AITÄH, KUMMARDUS JA PIKK PAI!

NB! Tagasiteel leidsime ka ühe minuti selleks, et pidada maha üks vahva lehesõda! Oli väga lõbus. :)