reede, 5. veebruar 2010

5.veebruar

Me käime nüüd lastega õues uisutamas. Kui lapsel on kodus olemas oma uisud, siis võiks need kaasa võtta ja palun pange lapsele kaasa villased sokid!


kolmapäev, 3. veebruar 2010

NÄITUS "AHHAA,112!"

Tartus, Lõunakeskuses (Ringtee 75) on 23. jaanuarist kuni 21. märtsini 2010 võimalik osa saada AHHAA teaduskeskuse korraldatavast päästenäitusest, kus külastajad saavad mängulises olukorras tutvuda potentsiaalsete ohuallikatega, mis ümbritsevad meid igapäevaelus.

Interaktiivsel päästeteemalisel väljapanekul tutvustatakse teravaid teemasid nii, et külastajad saavad väga tõepäraseid kogemusi ning vajalikke oskusi, mis võivad tulevikus päästa nii näituse külastajate kui ka nende lähedaste elu..

Just AHHAA-s saab turvalises keskkonnas näha pommirobotit, täisvarustuses päästemasinaid, isegi elustuvaid mannekeene.Saab tutvuda päästetöötajate tööga ja paljutki ise proovida. Ei puudu ka ajalooline tehnika ning päästetarbed Eesti muuseumidest.

Näitusel ootavad külastajaid ka erinevad töötoad ja demod, kus eksponeeritakse ohtlikke olukordi – näiteks mis juhtub siis, kui gaasilõhnalises toas pannakse tikku põlema.

Eraldi on töötuba elementaarse esmaabi õpetamiseks. Abis on Tartu Tervishoiu Kõrgkooli ja Tamme gümnaasiumi meditsiinisuuna õpilaste vabatahtlikud.

Näitus valmis koostöös politsei, tuletõrje ja kiirabi esindajatega.

Teaduskeskuse uksed on külastajatele Lõunakeskuse ruumes avatud iga päev 10-20.

Näituse pilet maksab täiskasvanule 60 ning õpilasele, tudengile, pensionärile 45 kr. Perepileti hind on 140 kr. Koolirühmades pilet ettetellimisel 40 kr, võimalikud on mitmed paketisoodustused.

Lisainfo telefonil 515 6766 (broneerimine), 731 5637 (AHHAA kassa), või 731 5650 (AHHAA 4D) iga päev 10-20.

Tere tulemast AHHAA-sse!

MINGE KINDLASTI LASTEGA NÄITUST VAATAMA!

teisipäev, 2. veebruar 2010

2.VEEBRUAR KÜÜNLAPÄEV

Küünlapäeval pidi pool inimeste ja loomade toidust alles olema. Tavaks oli ütelda, et sel päeval murtakse talve selgroog, talve süda lüüakse lõhki, kõrred hakkavad lund vihkama/pelgama, siga kõrva päikese käes paistma jne.Rituaalne odratangu- või odrajahupuder. Seapea, seajalad või seakülg. Punane õlu ja viin, 20. sajandil ka vein, mahl ja punased Ridamisi oli ilmaendeid, sest küünlapäeva ilma seostati suvise ilmaga, eeskätt aga viljasaagiga. Oli küünlapäev selge, siis oodati head suve. Sajune küünlapäev ennustas vihmast suve. Kui küünlapäeval jää külmast praksunud, siis oli jaagupipäevaks oodata äikest.marjad.
Loe lisaks:
http://www.folklore.ee/Berta/tahtpaev-kuunlapaev.php