Täna on mardipäev.
Toidulaud oli mardipäeval tavalisest rikkam. Sümboolne toit oli mardihani või muu linnu liha. Vana mardipäevatoiduna teatakse ka seapead keedetud naeri või kaalikatega. Tehti ka mardimaugud ehk tangu- ja jahuvorstid. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit ja Põhja-Eestis kapsast. Laual oli ka kalja, õlu, mett ja õunu.
Vanad eestlased ennustasid mardipäeva järgi ka ilma. Kui sel päeval oli lumi maas, pidi see tooma hea vilja-aasta ja palju õunu. Kui mardipäev oli vihmane ja udune, pidi tulema pehme talv suure lumega, suvi aga vilu ja vihmane. Ennustati, et mardipäeva külm toob külmad jõulud ja mardipäeva sula soojad jõulud.
Loe lisaks http://uuseesti.ee/22881
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar